Burger με μπιφτέκι μαύρων φασολιών και μανιταριών

Προετοιμασία:
20 Λεπτά
Χρόνος:
40 Λεπτά
Σερβίρισμα:
5-6 Άτομα

Burger με μπιφτέκι μαύρων φασολιών και μανιταριών

Υπέροχη νηστίσιμη έκπληξη, αυτό το μπέργκερ έρχεται να δώσει άλλο τόνο στη Σαρακοστή μας και όχι μόνο. Μαλακό, πεντανόστιμο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, θα το αγαπήσετε από την πρώτη μπουκιά!




Υλικά:


Για 5-6 μπέργκερ

2 μεσαίες γλυκοπατάτες
240 γρ. μαύρα φασόλια βρασμένα, σουρωμένα (μπορείτε να τα πάρετε και έτοιμα σε σακουλάκι ή κονσέρβα)
50 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 μανιτάρια champignons, ψιλοκομμένα
2 κ.γ. σκόρδο σκόνη, κοφτές
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ γούστερ σως
Αλάτι, πιπέρι

Νηστίσιμη μαγιονέζα

125 ml ηλιέλαιο
60 ml γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας, άγλυκο)
1 κ.σ. μηλόξιδο
Λίγο αλάτι

Ψωμάκια για μπέργκερ

Για τη σύνθεση

Ντομάτα σε ροδέλες, μαρούλι, μπάρμπεκιου σως ή κέτσαπ, αγγουράκια τουρσί, νηστίσιμη μαγιονέζα

Εκτέλεση:


Μπέργκερ

 1

Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.

 2

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε 30 γρ. Φαστ classic και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά για 3-4 λεπτά.

 3

Στο μπολ, πολτοποιούμε καλά τις ζεστές γλυκοπατάτες με τα φασόλια με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέτουμε εκεί το μίγμα των μανιταριών, τις νιφάδες της βρώμης, τον πελτέ, τη γούστερ σως και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και πλάθουμε τα μπιφτέκια μας στρογγυλά και σε μεσαίο μέγεθος, περίπου όσο τα ψωμάκια μας.

 4

Ανάβουμε το φούρνο μας να προθερμαθεί στους 180 βαθμούς.

 5

Τοποθετούμε τα μπιφτέκια μας σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και πάνω από κάθε μπιφτέκι βάζουμε μια μικρή ποσότητα Φαστ classic.

 6

Τα ψήνουμε για 40 λεπτά, 20’ την κάθε μεριά.

Νηστίσιμη μαγιονέζα

1

Σε ένα μακρόστενο δοχείο ή ποτήρι προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα.

2

Με τη ράβδο καλά τοποθετημένη στον πάτο του δοχείου, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και σταδιακά την ανεβάζουμε προς τα επάνω. Η μαγιονέζα θα δέσει πολύ γρήγορα, σχεδόν σε 1 λεπτό.

Φτιάχνουμε τα μπέργκερ μας με τα υλικά που προτείνονται για τη σύνθεση ή και με υλικά της αρεσκείας μας!