Μινέρβα: 111 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και αφοσίωσης στην ελληνική κοινωνία

25 Ιούν 2015

Ξεκινώντας τη δράση της στην ελληνική αγορά στις αρχές του 1900 στον τομέα του ελαιολάδου, η Μινέρβα ΑΕ σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στον τομέα των τροφίμων, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Διανύοντας τον δεύτερο αιώνα ζωής της, η Μινέρβα θέτει το όραμά της για το μέλλον, την επένδυση στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας.

Στην πορεία των 111 χρόνων της, η Μινέρβα πέρασε από το εμπόριο στη βιομηχανία, επένδυσε στην ελληνική παραγωγή και δημιούργησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ενδυνάμωσε τις σχέσεις της με τους Έλληνες αγρότες και διεύρυνε τη δραστηριότητά της από τον τομέα του ελαιολάδου σε πολλές κατηγορίες τροφίμων. Έχτισε ισχυρά brand names που έχουν κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα και συνέβαλε στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής σε 30 χώρες του κόσμου.

Το ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, ο καρπός της ελληνικής γης, συνδέει άρρηκτα τη Μινέρβα με την ελληνική γεωργική παραγωγή και το ελληνικό χωριό. Μαργαρίνες, βούτυρα, τυροκομικά προϊόντα με αιχμή την ελληνική φέτα, που βασίζονται στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και αναδεικνύουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής. Καινοτόμα προϊόντα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, προσφέρουν στον καταναλωτή υγιεινές επιλογές για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, επενδύσεις στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, εξαγορές εταιριών και δυνατών brand names, μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων, κατατάσσουν τη Μινέρβα μεταξύ των πιο δυναμικών εταιριών τροφίμων στην Ελλάδα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η τελευταία δεκαετία ήταν καθοριστική για την πορεία της Μινέρβα, καθώς σηματοδότησε αφ’ ενός τη στροφή στη νέα πολυσχιδή δραστηριοποίησή της στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και αφ’ ετέρου τη νέα στρατηγική ανάπτυξης με βασικό άξονα την αειφορία.

Τα τελευταία χρόνια, με εξαγορές εταιριών, παραγωγικών μονάδων και brands και συνεχείς επενδύσεις, η Μινέρβα διεύρυνε τις δραστηριότητές της με νέα προϊόντα βουτύρου, τυροκομικά είδη και πρόσφατα το γνωστό ξύδι ΤΟΠ. Οι συνολικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, με τεχνολογία αιχμής, είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, όπου οι πιο σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής και τυποποίησης συνυπάρχουν με τον σεβασμό στην ελληνική φύση.

Η τυροκομική μονάδα στα Ιωάννινα εξελίσσεται συνεχώς, με προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης, νέες γραμμές παραγωγής και νέα προϊόντα.

Ο υπερσύγχρονος σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα εξυπηρετεί μια γραμμή παραγωγής και διανομής γάλακτος στη Δυτική Ελλάδα, με ξεχωριστές γραμμές συλλογής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα.

Η πιο πρόσφατη απόκτηση της μονάδας παραγωγής και του εμπορικού σήματος ξύδι ΤΟΠ διευρύνει την παρουσία της εταιρίας στο χώρο των τροφίμων και παράλληλα ενισχύει το καλάθι των εξαγωγικών προϊόντων της και τη συνδυασμένη προώθησή τους.

Βασική προτεραιότητα της Μινέρβα είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της, με επενδύσεις και άρτιο εξοπλισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η Μινέρβα διαθέτει ένα από τα αρτιότερα εργαστήρια ποιότητας ελαιολάδου, πιστοποιημένο για τα αποτελέσματά του από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Μια από τις βασικές αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας της Μινέρβα αποτελεί ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή στρατηγικών εναρμονισμένων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλο το φάσμα της γεωργικής και βιομηχανικής της παραγωγής. Η κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητά της συμπορεύεται με τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, καθιστώντας την πολύτιμο κοινωνικό εταίρο στο διάλογο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της Μινέρβα εδράζεται στη δέσμευσή της για την προστασία της ελληνικής φύσης, τη χρηστή και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων και οραματίζεται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης του ελληνικού χωριού.

Πρότυπο ελαιοκαλλιέργειας – Εκπαιδεύσεις αγροτών

Μέρος της στρατηγικής της Μινέρβα εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από το 2011, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘Δήμητρα’, η Μινέρβα δεσμεύεται, ενισχύει και ανταμείβει τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές που αποσκοπούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, δημιουργήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. το Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεθόδους ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών. Όπως προέκυψε κατόπιν τριετούς μελέτης, η εφαρμογή του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής παρουσιάζει ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, ενώ δεν επηρεάζεται η απόδοση του τελικού προϊόντος.

Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται αποκλειστικά από συνεργαζόμενους παραγωγούς, οι οποίοι πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου και ακολουθούν τους κώδικες ορθών γεωργικών πρακτικών και τα πρότυπα του Agrocert. Το Χωριό Αειφόρο έχει πιστοποιηθεί από το οίκο Lloyds ως ελαιόλαδο ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας.

Από φέτος, και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης του Μ.Α.Ι.Χ., η Μινέρβα προχωρά στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό την εκπαίδευση των αγροτών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής από το Μ.Α.Ι.Χ. για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και οι δράσεις της Μινέρβα για την Αειφορία δεν σταματούν, εμπλουτίζονται διαρκώς.

Η Μινέρβα, σταθερή στις αξίες της, φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον με τις ακόλουθες επενδύσεις:

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Με οργανωμένη εξαγωγική δραστηριότητα από το 1950, η Μινέρβα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας και τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό εξαγωγικό φορέα που συμβάλλει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Μέσα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής σε 30 χώρες και στις 5 ηπείρους, η Μινέρβα προωθεί ένα ολοκληρωμένο καλάθι εξαγωγικών προϊόντων, ελαιόλαδο, φέτα, τυροκομικά, μμαργαρίνες, βιολογικά τρόφιμα, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στους ξένους καταναλωτές να γνωρίσουν την αυθεντική γεύση και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής.

Σήμερα, η εξαγωγική δραστηριότητα της Μινέρβα αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς άνω του 20%, μέσα από νέες στρατηγικές προώθησης προϊόντων και νέες συνεργασίες. Την τελευταία διετία, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά και το 2014 ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πλέον το 9% του συνολικού τζίρου της εταιρίας. Στόχος της Μινέρβα είναι η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των αγορών όπου απευθύνεται όσο και του εξαγωγικού καλαθιού προϊόντων, ώστε στην επόμενη διετία να καλύψει το 15% του συνολικού της τζίρου.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κάτω από ισχυρά brand names, όπως το Χωριό, το Benecol, το ΤΟΠ, η Μινέρβα επενδύει στη στήριξη υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων.

Περισσότερα νέα
Η ΜΙΝΕΡΒΑ στη διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2019
15 Οκτ 2019

Η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων συμμετείχε φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2019 (5-9 Οκτωβρίου 2019), τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας. Στη φετινή έκθεση η Μινέρβα σύστησε στους διεθνείς επισκέπτες την εξαιρετική ποιότητα της ευρείας γκάμας των προϊόντων της.  Η εταιρεία εστίασε στην […]

Αυξημένος κατά περισσότερο του 7% ο όγκος εξαγωγών
8 Οκτ 2019

Ανάπτυξη του όγκου των εξαγωγών κατά περισσότερο του 7% πέτυχε για τη χρήση 2018 – 2019 η Μινέρβα. Η ενίσχυση της θέσης στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία – που φτάνουν τις 25 παγκοσμίως –, αλλά και η είσοδος σε νέες, αποτελούν προτεραιότητα, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στις εύρωστες οικονομικά αγορές της […]

Στην Ελαία Ζεύς η Μινέρβα
30 Σεπ 2019

Η εταιρεία Ελαία Ζεύς ΑΕ, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar SA και στην οποία συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar, ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων & Τροφίμων. Ο Διευθυντής Επενδύσεων της DEÇA Investments AIFM, Γιάννης Καλαντζής δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω […]